Start Nyheter Inez, foton mm Kritik Foto, ej hund Länkar

 

horizontal rule

Den här sidan handlar om Tussas bantning...

Det hela började med att vi åkte till veterinären för att få vaccinationen. Då jag tyckte att Tussa börjat bli lite väl rund, hon hade en stor liknelse med en fotboll, så jag tog själv upp frågan och undrade hur man skulle gå tillväga (det hela är inte helt problemfritt eftersom Wisse äter mycket, mycket mindre och dessutom står under Tussa i rang).

Veterinären föreslog att vi skulle gå med i ett bantningsprogram. Sagt och gjort, vi blev inskrivna och fick information om ett speciellt bantningsfoder, Prescription Diet Feline från Hill´s och hur man kunde stimulera katten att leka mm. Vi gör mycket tappra försök och Tussa är en väldigt slug och glupsk katt, som gärna tar av Wisses mat trots att han har sin matskål på andra sidan köket. Det gäller att vara på sin vakt.

En gång i månaden åker vi till Smådjurskliniken i Norrköping och väger Tussa.

När vi började i programmet så vägde Tussa 5,5 kg!!!

Hennes målvikt är 3,5 kg och programmet är 37 veckor långt. 

Tussa före bantning 

   Tussa före bantning    

Nu har vi kommit en bit i bantningsprogrammet och Tussa är en riktig lurifax. Hon vet numer allt om hur man lurar matte och husse när det gäller mat! From den 30 september så har vi börjat med att utfodra Tussa i en toarulle... Det låter inte snällt, men hon är så glupsk och äter för snabbt så hon går hungrig mellan måltiderna, därför får hon jobba lite för maten och får lite mer stimulans på så sätt. Jag har märkt att Tussa har blivit både smalare och smidigare, hon har fått smak på att leka och busa igen! Stackars gammelkatten har fått ett bit sår i nacken som Tussa orsakat...

Ja ja, jag erkänner att det här med bantning inte är speciellt lätt! Det krävs mycket jobb från övriga i familjen att bland annat se till att Tussa inte kan käka smulor eller annat man kan ha tappat på golvet. Man måste stå ut med att hon springer ut i köket och jamar och skriker så fort man reser sig och tänker gå i den riktning köket ligger och är man slarvig med att inte stänga igen skåpet med vridhandtaget så är Tussa där och välter ut maten.... Det positiva är att Tussas "snarkningar" mer eller mindre försvunnit, hon leker mer och har fått en slankare kropp. Trots att det inte går något vidare i viktminskningen så får vi mycket beröm från djurvårdarna på Smådjurskliniken, de är tycker vi är duktiga som inte ger upp trots motgångarna. Kul att få höra för ibland känns det helt hopplöst.

Ha ha ha! Nu är hon allt bra smart katten! Tussa har kommit på att man ska lägga toarullen i matskålen och sedan puffa lite på den... Då kommer maten ut mycket lättare än om man ska springa runt och rulla rullen på golvet!

Nu ni! Tussa ligger och åmar sig på hallmattan, rullar sig lite och tvättar sig lite... Känner hon sig snygg tro?! Vi har skippat det där med mat i toarulle ett tag, istället provar vi att ge Tussa mat på lite olika ställen, bl a i köket och i hallen. Tussa tror nämligen att man bara kan gå ut ur köket för att gå på lådan, annars kan man ju missa ett mål mat!!!

Början av November 2003. Tussa stirrar på matskåpet. Sesam öppna dig.

Månad 1    5,2 kg    
Tjohej, Tussa har minskat... Hon verkar känna sig smalare.

Månad 2    5,3 kg    
Den här gången var det inte så kul... :-( Det är en slug katt som letar mat!

Månad 3    5,25 kg    
Tussa har varit hos kattvakten å passat på att norpa kakor och börjat skrika efter mat halv fem på morgonen... hm så har hon inte gjort hemma!.

Månad 4    4,85 kg     
Trots slughet så har tjejen minskat i vikt. Här stjäl man mat helt oberörd. Matte är oerhört sträng!

Månad 5    4,75 kg    
Den lilla lurifaxen... Maten är gömd i en toarulle. Hon jobbar för maten, men vill helst att man ska skaka fram kulorna... 

Månad 6    4,9 kg       
:-( Matransonen har ökats med 5 g för att hon ska sluta stjäla annan mat. Toarullen består.

Månad 7    4,8 kg       
En liten minskning hade det blivit iallafall! Vi ändrade målvikten till 4 kg. Nu har Tussa kommit på att om man lägger toarullen i vattenskålen så häller matte/husse ut torrfodret i matskålen!!!

Månad 8    4,75 kg    
Ja ja kroppsformen har iallafall ändrats lite... Matransonen är 45-50 g! Efter många blöta toarullar flyttar vi numer upp vattenskålen på bänken när det är matdags.

Månad 9    4,65 kg
Här skulle resultatet varit 3,5 kg, men det var det INTE :( Tussa har sprungit och tagit mat för Wisse mest hela tiden och har hon inte lyckats med det så har hon letat upp mat på annat håll... T ex genom att sitta och käka på en kyckling som låg på ett fat på diskbänken (tiden vi åt i ett annat rum)! Jag får försöka se det positivt trots allt så har hon gått ner 100 g!!! OCH inte att förglömma, Tussas vikt har totalt minskat med nästan ETT kilo!!!

Programmet är slut, men vi ger inte upp så himla lätt så vi kör ett par månader till! Första delmålet är 4,5 kg, andra delmålet 4,25 kg och det slutliga målet är 4,0 kg!

Månad 10    4,5 kg 
Se där ja! Det var bättre, första delmålet taget då gäller att kämpa vidare mot nya mål... Tussa skriker inte riktigt lika mycket efter mat nu, hon är sprallig och har racer- och brottartävlingar med Wisse. Fast glupsk är hon fortfarande förstås, nu vill hon gärna sitta i mitt knä och dela min kvällsmacka!!! Men det får man ju inte när man bantar...   

Månad 11    4,5 kg (igen)

Nu kan Tussa även vacker tass... men det funkar bara när hon vill smaka mina mackor!!! Å sen är det så IGEN att Tussa gör allt för att roffa åt sig lite mat. Hon lurade mig för någon vecka sen genom att sätta sig väldigt nära Wisse när han åt, sen gick han och Tussa smög sig närmare matskålen utan att resa sig så jag såg inte att Wisse lämnade sin skål... När jag senare gjorde upptäckten så hade Tussa vräkt i sig det som Wisse lämnat! I ca en vecka har Tussa fått WD. Jag får trösta mig med att hon iallafall inte ökat i vikt...

Månad 12    4,4 kg

Tussa har fått en vackrare kroppform, magen hänger inte så mycket längre och hon börjar få ett "ungkatts utseende". Hon har lugnat ner sig en del när det gäller maten så hon springer inte som en galning varje gång det är börjar närma sig matdags... Vi kämpar vidare!

Månad 13        4,25 kg

Den här gången hade Tussa iallafall gått ner en del. Vi börjar närma oss fyra kilos sträcket, sakta men säkert. Tussa börjar komma igång rejält och konditionen är bra. Wisse stackarn har fått en duktig brottningspartner. Tussa ser fin ut i hullet och man kan känna revbenen lagom mycket genom pälsen.

Månad 14        4,25 kg

Samma vikt igen, den här gången har jag mig själv att skylla... (råkade hälla upp Wisses mat i Tussas burk, så hon har ätit ett foder i tre veckor som ska hålla vikten... Klant, men nu fick man ju se att det fodret funkade!!! Wisse och Tussa fortsätter sina brottningsmatcher på fullaste allvarslek!

Den 27 maj var vi hos veterinären för att ta vaccinationssprutan. Djurvårdare Jennie som har stöttat oss genom det här med tips och uppmuntrande ord, fick äntligen se hur Tussa såg ut... Jennie tyckte Tussa var i jättefint hull och sa att hon tänkte skriva bantning avslutad i journalen!!! Kul va!?

Nu ska Tussa få äta upp bantningsmaten utblandat med "hålla vikten mat". Efter sommaren åker vi ner och väger henne igen så får vi se hur hon klarat vikten....

Bild på "nya" Tussa! Visst är hon smal och fin?!

Tack Jennie för all uppmuntran och allt stöd du gett oss!

Sagan slut!

~